2010 m. rugpjūčio 3 d., antradienis

3IRON (2004)


3IRON (lt.Tušti Namai)
Režisierius: Kim Ki - duk
Žanras: drama, romatinis

Tai nuostabus maištingojo, korėjiečių režisieriaus Kim Ki-duk šedevras, sukurtas vos per porą savaičių. Tai puikus įrodymas, jog, norint sukurti nuostabiai subtilų filmą, nereikia sugaišti 2 ar 3 mėnesių.
Šis filmas apie vaikiną, Tae - Suką , kuris kasdieną kabinėja reklaminius lapelius ant durų rankenų ir, jeigu vakare lapelis nebūna nuimtas, vaikinas nakčiai apsistoja tame tuščiame name ar bute. Jis visiškai nieko nevogia ir negriauna, kaip tik atvirkščiai - už galimybę palįsti po dušu, pavalgyti ir išsimiegoti, Tae - Sukas sutaiso kokį neveikiantį aparatėlį, išplauna nešvarius rūbus ar nušluosto dulkes, o prisiminimui kaskart pasidaro "prigavo" tipo nuotrauką. Ryte viską tvarkingai apžiūri ir išeidamas užrakina duris. Ir taip kiekvieną dieną.  
Vieną netikėtą vakarą, jis kaip ir visada apsistoja svetimame name ir lyg niekur nieko imasi darbo - tvarkyti, plauti, taisyti. Bet pasirodo, namų šeimininkė niekur nebūna dingusi. Šitaip ir prasideda jų draugystės pradžia ir pats įdomumas..

Kaip filmo kritikas Ramūnas Aušrotas rašė: "Rutininę kasdienybę paversti estetinio gėrėjimosi objektu neabejotinai yra genijaus bruožas. Tai leidžia režisieriui identifikuoti aplinkoje sutinkamas minimalistinės detalės ir jas sureikšminti, o kartu jomis ir sužaisti kuriant pasaką suaugusiems. Todėl 3IRON'e ir mažas golfo kamuoliukas tampa svarbia komunikacijos bei keršto priemone."

Prieš peržiūrėdama šį filmą vis svarsčiau, ką reiškia šis keistas pavadinimas, kol pasidomėjusi nesužinojau, jog tai akcentuota golfo mėgėjams, nes jis apibūdina nepopuliarius golfo laukus, kurie lieka apleisti, nes ten niekas nenori varžytis.
Iš tiesų, šis filmas sudomins ne vieną. O labiausiai tuos, kas domisi korėjiečių kultūra, mentalitetu, kūno kalba, SUBTILUMU ir nemėgsta ilgų plepalų - šiame filme jų nė kvapo. Bet taip tik dar žaviau.

Prižadu sau, kad prie šio režisieriaus dar sugrįšiu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą