2012 m. kovo 12 d., pirmadienis

Lilya 4-ever (2002)

Ak, reikėtų daug dažniau čia užsukti ar kokį kartą prisėsti ir viską surašyti vienu ypu, bet nepaprastai nerandu laiko, nes arba žiūriu filmą, arba miegu - toks jau gyvenimas. Bet šįkart turiu jums - net nežinau, ar yra kokie 'jie' - kai ką ypatingo (bent jau mano atžvilgiu). 
  
Režisierius: Lukas Moodysson
Žanras: Drama
Šalis: Švedija, Danija, Estija


Tai filmas, kurį žiūrėti nepaprastai sunku dėl skaudaus rusiško palikimo mūsų (Baltijos) šalyse. Šiuo atveju veiksmas vyksta Estijoje dar priklausančioje SS, kur šešiolikmetė Lilja naiviai tikisi svajonių išsipildymo Amerikos pasauly, tačiau motina ją palieka vienišą ir nereikalingą, ką jau kalbėti apie siekius į gražią ateitį: mokytoja - 'A golden future awaits you. Just kidding'.. Kaip Liljai sekasi toliau? Gyvena, šėlsta, kvaišinasi, vėliau - badauja, ieškosi pinigų. Vienintelis jos artimas draugas -  mažametis Volodia, kurio likimas taip pat nė kiek ne geresnis, ko gero tatai ir suriša juodu ypatingu angelišku ryšiu. Bet ilgai netrunka, kol mergina susipažįsta su mylinčiu ir naują tobulą gyvenimą Švedijoje žadančiu vaikinu. O juk niekas Liljos dar taip nemylėjo ir išgelbėti neketino..

Toliau pasakoti negaliu - reikia pažiūrėti. Pridursiu tik tiek, kameros darbas - auksinis. O ir soundtrack'as parinktas nepriekaištingai - iškart sukuria tikrovišką laikotarpio nuotaiką. 


Smalsumą sužadina faktas, jog ši istorija ne išgalvota. Ji paremta mūsų tautietės (net iš mano miesto!) Danguolės Rasalaitės gyvenimo istorija, tik Volodia personažas pridėtas pgražinimui. Bet, jei jo išvis nebuvo, tai koks tuomet iš tikro buvo siaubingas Danguolės gyvenimas?!

Filmas nėra skirtas smagiam pasisėdėjimui po mokyklos ar draugų kompanijoje: per daug skaudžiai atviras, aktualus ir atveriantis nenugludintą realybę. 

Be abejonės vertas norimtiems daugiau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą